Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γυμνάσιο


Το Γυμνάσιο είναι μαζί με το λύκειο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελείται από τρεις τάξεις. Η φοίτηση στο γυμνάσιο αρχίζει περίπου στην ηλικία των δώδεκα ετών και είναι υποχρεωτική. Σε σχέση με το δημοτικό, τα διδασκόμενα στο Γυμνάσιο μαθήματα είναι πιο εξειδικευμένα και διδάσκονται από καθηγητές ειδικοτήτων. Τα αναλυτικά προγράμματα είναι επίσης εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών στις ηλικίες 12-15. Σκοπός επίσης της γυμνασιακής εκπαίδευσης είναι να εντάξει και να μυήσει τα παιδιά στην κοινωνικοπολιτική ζωή, της ευρύτερης περιοχής και της χώρας δηλαδή και όχι μόνο της γειτονιάς και της πόλης του. Μετά το Γυμνάσιο η φοίτηση μπορεί να συνεχιστεί στο λύκειο.
Το Γυμνάσιο είναι μια από τις πιο παλιές βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης. Τα πρώτα Γυμνάσια ιδρύθηκαν με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα το 1833 και από τότε έως και τις αρχές του εικοστού αιώνα λειτούργησαν παράλληλα με τα Ελληνικά Σχολεία, τα οποία ως σκοπό είχαν την παροχή μιας κάπως ανώτερης από τη στοιχειώδη εκπαίδευση σε όσους δεν είχαν σκοπό να φοιτήσουν σε κάποια σχολή ή πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης η διάρκεια φοίτησης στο Γυμνάσιο γνώρισε αρκετές διακυμάνσεις, από τα τρία, τέσσερα έως και τα οκτώ χρόνια (κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά) για να σταθεροποιηθεί μετά τον πόλεμο στα έξι χρόνια (αποτελώντας τη μοναδική βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) μέχρι τελικά το 1976 οπότε και περιορίστηκε στα τρία χρόνια, καθώς το Λύκειο αποτέλεσε από τότε και στο εξής την ανώτερη βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
MάθημαΏρες Α'τάξηςΏρες Β'τάξηςΏρες Γ'τάξης
Αγγλικά322
Γυμναστική332
Οικιακή Οικονομία120
Νέα Ελληνικά544
Θρησκευτικά222
Μουσική111
Β' Ξένη Γλώσσα222
Αρχαία Ελληνικά555
Βιολογία202
Μαθηματικά444
Γεωγραφία220
Ιστορία223
Τεχνολογία110
Καλλιτεχνικά111
Πληροφορική111
Χημεία011
Φυσική022
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός001
Κοινωνική Πολιτική Αγωγή002
Σύνολο353535


Ζουζούνια - Η τράτα μας η κουρελού

Ζουζούνια - Η τράτα μας η κουρελού


Τραγούδια για παιδιά
Κυρίως για το Δημοτικό

Πίνακες αναφοράς για τον καιρό ( με ασπρόμαυρες εικόνες )


Πίνακες αναφοράς για τον καιρό ( με ασπρόμαυρες εικόνες )

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Λίστες αναφοράς για τον καιρό στο νηπιαγωγείο 




Έχει ο καιρός γυρίσματα 


Ο καιρός της εβδομάδας 


Καρτελίτσες για τις γωνιές στο νηπιαγωγείο


Καρτελίτσες για τις γωνιές στο νηπιαγωγείο

 :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το 
νηπιαγωγείο .
Πόσα παιδάκια θα παίξουν στην κάθε γωνιά ; 


Πόσα χωράνε ; 
Μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε όλοι μαζί , για να λειτουργήσουν καλύτερα οι γωνιές . 
Οι καρτελίτσες που ακολουθούν είναι κενές για να ζωγραφίσουν τα παιδάκια  προσωπάκια ή ανθρωπάκια  ή να κολλήσετε τόσες φατσούλες όσες ταιριάζει στη δική σας τάξη !
έγχρωμες 













ή ασπρόμαυρες !











και οι φατσούλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ! 


Καρτούλες για τα χρώματα (Νηπιαγωγείο)

Καρτούλες για τα χρώματα

:Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .
Κάρτες με χρώματα για το νηπιαγωγείο 









Πατουσάκια από ζωάκια (Νηπιαγωγείο)(Α,Β,Γ Δημοτικού)

Αυτά είναι τα πατουσάκια απο το σκυλάκι, το γατάκι
Το γατάκι κάνει μιαου
Το σκυλάκι κάνει γαβ γαβ!



Μπορείς να το δεις;
Μπράβο!!
Ζωγράφισε μια πατούσα σε ένα χαρτάκι!

Φυσική (Β Γυμνασίου)


Φυσική (Β Γυμνασίου)
Περιγραφή
Φυσική (B' Γυμνασίου) ΕξώφυλλοΗ διδασκαλία τη­ς φυσικής στο ­γυμνάσιο δεν πρέπει να είναι η απαρχή συσσ­ώρευσης ενός μεγάλου όγκου φαινομένων και φυσικών νόμων, συσκευασμ­ένων προς απομνημόνευση. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να αποτελούν τράπεζα μεγάλου όγκου πληροφοριών αφού τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό που καλείται να προσφέρει η διδασκαλία της φυσικής στο γυμνάσιο είναι η μεταφορά στους μαθητές του θαυμαστού και δημιουργικού τρόπου με τον οποίο η επιστημονική σκέψη διεισδύει στον πυρήνα δύσκολων προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του φυσικού κόσμου. Πώς είναι δυνατό, για παράδειγμα, από ένα μικρό αριθμό βασικών θεμελιωδών αρχών και εννοιών να μπορεί κάποιος να περιγράφει αλλά και να προβλέψει μια ευρύτατη κλάση φυσικών φαινομένων.

Ειδικότερα το βιβλίο του μαθητή αποτελείται από: ­
  • μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της επιστήμης και την επιστημονική μεθοδολογία, τα φυσικά μεγέθη και τις μονάδες μέτρησής τους και δύο ενότητες,
  • τη μηχανική που αποτελείται από τα Κεφάλαια: Κίνηση, Δύναμη, Πίεση, Ενέργεια και
  • τη Θερμότητα που αποτελείται από τα Κεφάλαια: Θερμότητα, Αλλαγές κατάστασης, Διάδοση της θερμότητας.

Στόχοι

Οι μαθητές επιδιώκεται:
  • Να αναγνωρίζουν την κίνηση ως ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ύλης.
  • Να συνδέουν την κίνηση με τη σχε­τικότητα της περιγραφής της.
  • Να γνωρίζουν και να χειρίζονται έννοιες που χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί η κίνηση υλικών σωμάτων.
  • Να συνδέουν τις μεταβολές της κίνησης με την έννοια της δύναμης.
  • Να συνδέουν τη δύναμη με την αλληλεπίδραση.
  • Να γνωρίζουν τις συνθήκες που οδηγούν στην μεταφορική κίνηση ή την ηρεμία των υλικών σωμάτων.
  • Να γνωρίζουν και να χειρίζονται τις έννοιες που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή ρευστών (υγρών, αερίων) που βρίσκονται σε ισορροπία.
  • Να συνδέουν τις μεταβολές που συμβαίνουν στη φύση με τη μεταφορά ή το μετασχηματισμό της ενέργειας έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα ενιαίας περιγραφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών φαινομένων.
  • Να γνωρίζουν ότι η ενέργεια συναντάται σε διάφορες μορφές και ότι είναι ένα μέγεθος που διατηρείται.
  • Να συνδέουν τη διατήρηση της ενέργειας κατά τον μετασχηματισμό ή την μεταφορά της με την υποβάθμιση της έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν την ουσία του ενεργειακού ζητήματος.
  • Να αντιληφθούν ότι η ύλη οργανώνεται σε διάφορες κλίμακες (μικρόκοσμου μακρόκοσμου) και ότι η κατανόηση της μικροσκοπικής δομής οδηγεί στην ερμηνεία με ενιαίο τρόπο της μακροσκοπικής συμπεριφοράς της.
  • Να αντιληφθούν ότι η θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας και ότι μετασχηματίζεται σε άλλες μορφές (π.χ. κινητική). Να συνδέουν με παραδείγματα τους παραπάνω μετασχηματισμούς με τεχνολογικά προϊόντα (π.χ. ατμομηχανή, μηχανές εσωτερικής καύσης κλπ) καθώς και με περιβαλλοντικά ζητήματα π.χ. το φαινόμενο του θερμοκηπίου έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν ότι η κατανόηση της έννοιας της θερμότητας συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
  • Να αναγνωρίζουν τα θερμικά φαινόμενα (θερμικές διαστολές, αλλαγές κατάστασης, μεταφορά θερμότητας) και να τα ερμηνεύουν με απλό τρόπο χρησιμοποιώντας ένα απλό σωματιδιακό μοντέλο για τη δομή της ύλης.
  • Να συνδέουν τη θερμότητα που προσφέρεται στα υλικά με τη μεταβολή της θερμοκρασίας τους.

Αρχαία Ελλάδα, ο τόπος και οι άνθρωποι - Ανθολόγιο (Β Γυμνασίου)


Αρχαία Ελλάδα, ο τόπος και οι άνθρωποι - Ανθολόγιο (Β Γυμνασίου)
Περιγραφή
exof.pngΤο βιβλίο απαρτίζετα­ι από επτά ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε έξι σημαντικές πόλεις ή περιοχές (Αθήνα, Σπάρτη, Μακεδονία, Θήβα, Κόρινθος, Αλεξάνδρεια), ενώ η έβδομη αναφέρεται σε ένα φαινόμενο πανελλήνιας σημασίας, στον αθλητισμό.
Κάθε ενότητα, με εξαίρεση την πρώτη και την έβδομη, περιλαμβάνει ένα κείμενο. Η πρώτη ενότητα (Αθήνα) περιλαμβάνει επτά κείμενα - το τρίτο κείμενο συγκροτείται από δύο ομόθεμα αποσπάσματα - και η έβδομη (Αθλητισμός και αθλήματα) από δύο.
Στην αρχή κάθε ενότητας δίνονται στοιχεία για την πόλη, την περιοχή (Μακεδονία) ή το φαινόμενο (αθλητισμός). Οι πληροφορίες αυτές κατά κανόνα καλύπτουν το διάστημα ως την εποχή στην οποία αναφέρεται το ανθολογούμενο απόσπασμα.
Κάθε ένα από τα συνολικά 14 κείμενα του βιβλίου συγκροτείται από το εισαγωγικό σημείωμα, το μεταφρασμένο κείμενο, τα σχόλια και τις ερωτήσεις-ασκήσεις-δραστηριότητες, με τις οποίες ολοκληρώνεται κάθε ενότητα. Το εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται στον βίο και στο έργο του συγγραφέα - εκτός και εάν πρόκειται για κάποιον από τους συγγραφείς που συνήθως διδάσκονται στο σχολείο - καθώς επίσης και στο βασικό θέμα του αποσπάσματος.
Ουσιαστικό μέρος του βιβλίου αποτελεί και το εικονογραφικό υλικό, που σχεδόν πάντα έχει κάποιου είδους συνάφεια με το κείμενο στο οποίο εντάσσεται.

Στόχοι

Οι μαθητές επιδιώκεται:
  • να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τη δράση και τη στάση των αρχαίων Ελλήνων στα κοινά, τον τρόπο που βίωναν τα καθημερινά θέματα/προβλήματα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και να τα συγκρίνουν με αντίστοιχες δικές τους εμπειρίες,
  • να διαπιστώσουν και να πληροφορηθούν με ποιες επιστήμες ασχολήθηκαν οι αρχαίοι και ποια ήταν τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα,
  • να γνωρίσουν (γεωγραφικά, ιστορικά και λογοτεχνικά) τόπους και περιοχές με τους οποίους συνδέθηκε η ζωή των Ελλήνων της αρχαιότητας.

Νεοελληνική Γλώσσα (Α Γυμνασίου)


Νεοελληνική Γλώσσα (Α Γυμνασίου)
Περιγραφή
exof.png
Το Βιβλίο χωρίζεται σε δέκα (10) ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν θέματα που σας απασχολούν και τα συζητάτε καθημερινά μεταξύ σας, με τους γονείς σας ή με άλλους ανθρώπους. Κάθε ενότητα έχει ως αφετηρία τρία έως τέσσερα κείμενα. Αυτά δεν είναι μόνο τα γραπτά κείμενα που συναντάτε σε σχολικά βιβλία, αλλά και άλλα με ποικίλες μορφές (ειδήσεις και άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά κείμενα, διαφημίσεις, αφίσες, κόμικς, σκίτσα, χρηστικά κείμενα, ιστοσελίδες κτλ.). Υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά είδη κειμένων, που έχουν ως στόχο από τη μια να κατανοήσετε ότι κάθε ένα από αυτά είναι χρήσιμο στην ανθρώπινη επικοινωνία και από την άλλη να ασκηθείτε στην κριτική μελέτη τους.
Από εκεί και πέρα, αρχίζει μια ενδιαφέρουσα αναζήτηση-παιχνίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των κειμένων. Ένα παιχνίδι κατανόησης αλλά και ανακάλυψης των ποικίλων χαρακτηριστικών τους: της γραμματικής και συντακτικής τους δομής, του λεξιλογίου, της οργάνωσης και των ιδεών τους. Όλα αυτά γίνονται με ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν ως αφετηρία και κατάληξη τα κείμενα. Τελικός στόχος: εσείς και η τάξη σε συνεργασία με τον καθηγητή να παραγάγετε προφορικά και γραπτά το δικό σας λόγο, να μιλήσετε, να επικοινωνήσετε.

Στόχοι

Σκοπός της γλωσσικής διδασκαλίας είναι να κατακτήσουν οι μαθητές το βασικό όργανο επικοινωνίας της γλωσσικής τους κοινότητας, ώστε να επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι:
  • Να αναπτυχθούν διανοητικά και συναισθηματικά.
  • Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του λόγου για τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, ώστε είτε ως πομποί είτε ως δέκτες του λόγου να μετέχουν στα κοινά ως ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες με κριτική και υπεύθυνη στάση.
  • Να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δομικά και γραμματικά στοιχεία της νεοελληνικής γλώσσας στον προτασιακό και κειμενικό λόγο, ώστε να κατανοούν και να αιτιολογούν και τις τυχόν παρεκκλίσεις ή ανατροπές των παραπάνω στοιχείων.
  • Να εκτιμήσουν, επίσης, τη σημασία της γλώσσας ως βασικού φορέα της έκφρασης και του πολιτισμού κάθε λαού.
  • Να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους παράδοση της οποίας βασικό στοιχείο και φορέας είναι η γλώσσα, σεβόμενοι συγχρόνως τη γλώσσα και τις πολιτιστικές αξίες άλλων λαών.
  • Να κατανοήσουν, τέλος, οι μαθητές ότι οι αλληλεπιδράσεις των λαών αποτυπώνονται και στη γλώσσα τους.

Γεια σας!! Back In School!

Γεια σας αγαπητοί αναγνώστες του "Back In School".
Ο σκοπός μας είναι να μαθαίνετε τρόπους για να προσαρμοστείτε στις συνθήκες της τάξης σας ή με λίγα λόγια να τα πηγαίνετε καλά γενικά!
Επίσης σκοπός μας είναι όλων μας να κάνουμε εσάς να πηγαίνετε σχολείο με χαμόγελο!
Πιστέψτε μας δεν θα βαρεθείτε ;-)
Θα συζητάμε και θα σας βοηθάμε με τα μαθήματα σας και γενικά με τα προβλήματα σας!
Συνήθως το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι όταν γίνετε η αλλαγή σχολείο δηλαδή όταν το παιδί πάει από Νηπιαγωγείο σε Δημοτικό και πιο πολύ από Δημοτικό σε Γυμνάσιο γιατί το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό αν και είναι ένα σκαλί πιο πάνω από το Δημοτικό...
Κι από γυμνάσιο σε Λύκειο όχι τόσο "Φόβο" γιατί ο μαθητής ξέρει τι γίνεται εκτός αν είναι πιο δύσκολο γιατί μπορεί να γίνει αλλαγή περιβάλλοντος ξανά...Άλλα όσοι πάνε από Δημοτικό σε γυμνάσιο πρέπει να ξέρουν ότι οι ρυθμοί εκεί πάνε σιγά σιγά με αποτέλεσμα η επιτυχία του παιδιού...Ο μαθητής πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει τους καθηγητές του(αν και δεν είναι το κάτι δύσκολο) απλά πρέπει το παιδί να αποχωριστεί τις συνήθειες του Δημοτικού σιγά σιγά και επίσης να αποχωριστεί διάφορα βίντεο παιχνίδια....
Γι αυτό θα σας βοηθάμε σχετικά με το σχολείο!

Το μόνο που μας μένει είναι να γνωριστούμε!
Μπορείτε και ανώνυμα ;-)
και χωρίς να έχετε λογαριασμό Google!
Πείτε το όνομα σας και ένα ψευδώνυμο!